TYSHA

[тиша]

«ТИХІ ЗУСТРІЧІ»: ЯК НОВИЙ ПІДХІД ДОЛАЄ ІСТОРИЧНУ СТИГМАТИЗАЦІЮ УКРАЇНЦІВ ЩОДО ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

Директорка Фонду OneUkraine gGmbH Юлія Карнась розповіла авторитетному міжнародному виданню Psychology Today, чому в Україні остерігаються психологів, та як кропітка робота ГО «ТИША» та проєкту «тихі зустрічі» від OneUkraine допомагає повернути віру в психологію

Як і для багатьох інших, життя Юлії Карнась різко змінилося 24 лютого 2022 року, коли росія вторглася на нашу землю. У той час вона працювала юридичним консультантом у сфері технологій у Берліні. Але кинула все, щоб допомогти своїй країні.

Джерело фото: тихі зустрічі, м. Харків, березень 2024

Я запитала себе: що я можу зробити? Що буде найбільш корисним? І зрозуміла, що відповідь – психічне здоров’я, бо саме цій галузі в Україні до війни приділялася невелика увага. І зрозуміло чому: радянська влада використовувала фейкові психічні діагнози, на кшталт шизофренії, щоб контролювати людей, які виступали проти режиму, – пояснює директорка OneUkraine gGmbH Юлія Карнась. – Примусове лікування нерідко дійсно зводило з розуму. Ця загроза була потужним стимулом для того, щоб утримати людей від протистояння режиму. Через радянське зловживання системою психічного здоров’я навіть сьогодні, через десятиліття після розпаду срср, багато українців бояться звертатися за допомогою у питаннях психічного здоров’я. Стигма залишається.

Наразі потреба в психіатричній допомозі в Україні стоїть доволі гостро. МОЗ України підрахував, що 15 мільйонів людей, тобто кожен третій українець, потребують психологічної підтримки після повномасштабного вторгнення. І, на жаль, з кожним днем великої війни ця цифра лише зростає.

Разом з колегою Ганною Колесниченко Юлія почала працювати над створенням проєкту психічного здоров’я. Його мета – підтримати українських жінок у спосіб, чутливий до стигми, пов’язаної з послугами психічного здоров’я. Громадська організація, яка спеціалізується на проведенні безкоштовних психосоціальних груп підтримки для жінок, отримала назву «ТИША».

Джерело фото: тихі зустрічі, м. Харків, червень 2023

Проект передбачає групові терапевтичні сеанси, які проходять у кафе поблизу лінії фронту. Проведення занять у кафе чи ресторані дає учасницям змогу почувати себе більш розслабленими, ніж якби «тихі зустрічі» відбувалися в кабінетах лікарів. Такий підхід був запропонований під час семінару з докторами філософії Джеком Солом та Елісою Еппел та Міжнародною асоціацією групової терапії (IAGP).

Групи «тихих зустрічей» модерують психологи-фасилітатори, а проходять вони протягом шести тижнів. Жінки, які відвідують сеанси групової терапії, отримують знання та методики, спрямовані на формування навичок боротьби зі стресом і тривогою, почуття емпатії та підтримки членів сім’ї, які переживають стрес.

— За словами наших підопічних, вони відчувають перші позитивні зміни у своєму психічному самопочутті лише після трьох сеансів, – говорить Юлія Карнась. – У випадку кожної другої жінки «тихі зустрічі» стали першим контактом з психологом. Першим і позитивним. Вважаємо це нашим великим досягненням з руйнування стигми.

Найчастіше на «тихі зустрічі» приходять жінки, які втратили через війну близьких родичів, у яких зруйновані будинки, які перебували в окупації чи вимушені були покинути рідні домівки; вижили після воєнних злочинів, в тому числі, сексуального характеру.

«Тихі зустрічі» постійно розширюють кордони як географії – відкриваючи групи підтримки все в нових містах України, так і аудиторії. Наразі також створюються групи підтримки для соціальних працівників, лікарів, вчителів, волонтерів та всіх, хто допомагає іншим і тому може «вигоріти». Бо ці люди не лише підтримують інших, часто їм доводиться справлятися зі своїми особистими трагедіями.

Джерело: Psychology Today

https://www.psychologytoday.com/us/blog/to-end-human-trafficking/202309/mental-health-outreach-in-ukraine

Зверніть увагу, що всі зображення, розміщені на цьому веб-сайті, призначені лише для ілюстративних цілей. Особи, зображені на цих фотографіях, надали свою згоду на використання своїх зображень. Однак, якщо ви вважаєте яке-небудь зображення образливим або вважаєте, що ваше зображення було використано без згоди, будь ласка, негайно зв'яжіться з нами, і ми оперативно вирішимо це питання. Крім того, відтворення або розповсюдження цих зображень без попередньої письмової згоди від ТИШІ заборонено.

read more