TYSHA

[тиша]

ЯК ДОПОМОГТИ СОБІ, КОЛИ РІДНІ НА ФРОНТІ? ПОРАДИ ПСИХОЛОГИНІ

Зараз усі українці, які не знаходяться на фронті – це тил. Для тилу часто все буває не на часі: радіти чи навіть сміятися, відпочивати. А якщо в цей самий час десь на передовій рідна людина – то й поготів. Страх за близьких, очікування дзвінка чи повідомлення, нав’язливі думки – так живуть жінки, які чекають. Але щоб бути надійним тилом, щоб підтримувати наших військових, потрібно турбуватися, в першу чергу, про себе. Розуміємо, що звучить нереалістично, але можливо, якщо знати, що робити. Як допомагати собі, щоб мати змогу допомогти рідним військовим, розповіла психологиня безоплатних груп підтримки «тихі зустрічі» від ГО «ТИША» Наталія Єфремова для Cosmopoliten https://www.cosmo.com.ua/sex-love/psychology/yak-dopomohty-sobi-koly-ridni-na-fronti-porady-psykholohyni/

Джерело фото: особистий архів Наталії

Стан очікування і невизначеності – це одні з найскладніших станів, в яких може перебувати людина. Емоційне навантаження, стрес, збільшення об’єму обов’язків, страх за близьких призводять українців, які чекають рідних з фронту, до виснаження і вигорання.

– Головне пам’ятати, що відновлення свого ресурсу – це підтримка морального стану військових, збереження теплих стосунків на відстані, створення сприятливих умов під час відпустки або лікування і готовність до підтримки після повернення. І, як кажуть військові, – спокійно вдома – спокійний я.

Джерело фото: @libkos

Ми підготували декілька практичних рекомендацій, які допоможуть підтримати себе в цей період.

Порада №1: Дізнайтеся важливу інформацію

Відсутність інформації підвищує тривогу і створює стан напруження. Існує міф, що військовим взагалі не можна надавати близьким будь-яку інформацію про себе. Але це не зовсім так:

– Є дані, які близькі повинні знати. Вони стосуються обов’язкової інформації про номер військової частини, назви (номеру) батальйону, роти, взводу, відділення, посади, звання, облікової спеціальності, контактів побратимів, командира (за можливості), область або район перебування (без точного місця розташування).

Вам не треба знати, де і що саме робить ваша близька людина, але вам точно буде спокійніше від думки, що якщо раптом зникне зв'язок, ви розумієте, кому дзвонити і де шукати.

Порада№2: Створіть нові правила комунікації

Військові не можуть постійно бути на зв’язку. Тому корисно придумати комфортні правила та домовленості відносно спілкування. Це дасть можливість не створювати конфліктні ситуації і збереже стосунки на відстані.

Порада№3: Піклуйтеся про фізичний стан

– Тривале виснаження і навантаження відбивається перш за все на тілі. Тому дуже важливо слідкувати за змінами у фізичному стані, не ігнорувати загострення хронічних хвороб, зміни в харчових звичках, режимі сну. Не забувайте гуляти на свіжому повітрі, запишіться на масаж, пройдіть медичне обстеження. Відпочивайте і відновлюйтесь. Це важливо!

Джерело фото: pixabay

Порада№4: Шукайте нові ресурс

Багато з того, що приносило нам задоволення і давало заряд йти вперед в мирному житті, зараз відійшло на другий план. Стало неефективним. У цьому випадку потрібно шукати інші можливі варіанти і джерела відновлення. Не потрібно відкладати «на потім». Нові хобі, спорт, малювання, музика, творчість – спробуйте все, що дає можливість переключитись. Якщо не хочеться нового і немає ресурсу придумувати, згадайте, що робили в дитинстві: співали, танцювали. Можливо, варто спробувати знову?

Порада №5: Слідкуйте за режимом

Режим рятує від невизначеності і допомагає не провалюватись у «хронічний» стан очікування. Робота, діти, гуртки, тренування, стабільний сон, все, що допомагає відчувати опору.

– Спробуйте деякий час вести трекер звичок. Накресліть у зошиті табличку. Згори – дні тижня. Праворуч – те, що ви хотіли б робити в ці дні. Наприклад, прийняти душ, зробити масаж обличчя, зробити одну справу по дому, прочитати 30 сторінок книги, погратися з дитиною 30 хв. Виконали – замалюйте віконечко зеленим. І похваліть себе!

Порада №6: Знайдіть коло підтримки

Важливо звертатися по допомогу до друзів, близьких або організацій. Пам’ятати, що ви не самі і навколо є люди, які готові допомогти.

– Дуже потужною підтримкою є коло дружин або близьких одного підрозділу. Спілкування в чаті, обмін інформацією, підтримка і допомога людей, які «варяться» в тому самому, що й ви, дасть змогу зрозуміти – ви не одні.

Також дієвими є групи підтримки в онлайн або офлайн-форматі. Наприклад, безоплатні групи підтримки «тихі зустрічі», які працюють у Запоріжжі, Львові та Харкові та проходять під модерацією кваліфікованих психологів. Заповнити анкету на участь можна тут: https://tyshagroups.com/registration

Порада №7: Займайтеся з психотерапевтом або психологом

Якщо ви не готові брати участь у групі, завжди можна звернутися до психолога або психотерапевта для індивідуальної терапії. Спеціаліст підтримає вас, допоможе справлятися зі стресом, зрозуміти ваші реакції тощо. Зараз є багато громадських організацій та фондів, які надають таку можливість безкоштовно.

Про проєкт:

Проєкт «тихі зустрічі» громадської організації «ТИША» від німецького благодійного фонду OneUkraine gGmbH – це безкоштовні фасилітовані офлайн-групи підтримки для жінок будь-якого віку, статусу чи віросповідання. Це розробка операційної команди і професіоналів у сфері психології, яка поєднує в собі новітні методи психологічної підтримки та спільнототворення. Програма «тихих зустрічей» складається з шести занять, які модерує фасилітатор-психолог. Ми працюємо з усіма категоріями жінок, включаючи внутрішньо переміщених осіб; з жінками з інвалідністю; жінками-піклувальницями за ветеранами, які втратили кінцівки; жінками з родин військовослужбовців, які знаходяться в полоні, вбиті або зниклі безвісти. А також із соціальними працівницями, волонтерками, вчительками, психологинями та медикинями.

Зверніть увагу, що всі зображення, розміщені на цьому веб-сайті, призначені лише для ілюстративних цілей. Особи, зображені на цих фотографіях, надали свою згоду на використання своїх зображень. Однак, якщо ви вважаєте яке-небудь зображення образливим або вважаєте, що ваше зображення було використано без згоди, будь ласка, негайно зв'яжіться з нами, і ми оперативно вирішимо це питання. Крім того, відтворення або розповсюдження цих зображень без попередньої письмової згоди від ТИШІ заборонено.

read more