TYSHA

[тиша]

«Я ЗМОГЛА ВІДКРИТИСЯ І ПОГОВОРИТИ ПРО СВІЙ БІЛЬ»: ЯК ПРОХОДЯТЬ ГРУПИ ПІДТРИМКИ ДЛЯ ЖІНОК, ЧОЛОВІКИ ЯКИХ ЗНИКЛИ БЕЗВІСТИ АБО ПОТРАПИЛИ В ПОЛОН

**Ми вже розповідали про потужну силу груп підтримки, яка об’єднує людей, дає їм розуміння, що вони не самі у власних проблемах, надихає і дає наснагу рухатися вперед. **Цю силу змогли відчути на собі українки, які чекають чоловіків з полону, та жінки з невизначеною втратою, близькі яких зникли безвісти. З травня по липень 2024 року ГО «ТИША» організувала та провела три групи «тихих зустрічей» у Львові та Харкові за інформаційної підтримки Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

Спеціально для жінок, які чекають чоловіків з полону, та для жінок з невизначеною втратою ГО «ТИША» разом з психологинями безоплатних груп підтримки «тихі зустрічі» розробили особливі програми занять. Двічі на тиждень українки під керівництвом досвідчених психологинь зустрічалися в безпечних кафе Харкова та Львова і розмовляли, ділилися, пропрацьовувати свій біль та горе.

Джерело фото: тихі зустрічі, 2024

— Наші психологині виділили топ запитів, які хвилювали жінок і на які робили особливий акцент під час занять: це тривожність, пошук ресурсу, бажання розібратися з власними емоціями та знайти опору в собі, - говорить співзасновниця ГО «ТИША» Ганна Колесніченко. – Кожна з учасниць мала змогу дослідити свої стан, запит та цінності, проаналізувати власні емоції та реакції на стрес, краще зрозуміти свої потреби, ресурси і зони контролю. Дівчата вчились турбуватися про себе та казати «ні», покращували комунікативні навички.

— Я навчилася позитивно мислити, застосовувати дихання для подолання стресу, вiдчувати життя в кожній хвилинi, — говорить Олена, одна з учасниць груп «тихі зустрічі». – А ще почала простіше ставитися до подій навколо; дослухатися до своїх потреб, любити себе. У мене відкрилося друге дихання до дій!

Лише на «тихих зустрічах» я змогла відкритися і поговорити про свій біль. І отримала у твідповідь таку підтримку, на яку навіть не очікувала, — ділиться відгуком 27-річна Ольга.

За результатами опитування учасниць цих груп, для 70% «тихі зустрічі» стали першим досвідом отримання психологічної допомоги. І анкетування наприкінці курсу показало, що 90% жінок задоволені отриманою підтримкою та порадять «тихі зустрічі» близьким та знайомим. 70% стали краще усвідомлювати свої емоції та почуття, 60% — розуміти власні ресурси та межі їх використання. І більшість жінок діляться тим, що навчились турбуватися про себе.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

Довідка:

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок у процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудови міцного миру. Починаючи з 2016 року, WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 1000 місцевих жіночих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 41 країні світу, які постраждали від кризи.

Про проєкт:

Проєкт «тихі зустрічі» громадської організації «ТИША» від німецького благодійного фонду OneUkraine gGmbH – це безкоштовні фасилітовані офлайн-групи підтримки для жінок будь-якого віку, статусу чи віросповідання. Це розробка операційної команди і професіоналів у сфері психології, яка поєднує в собі новітні методи психологічної підтримки та спільнототворення. Програма «тихих зустрічей» складається з шести занять, які модерує фасилітатор-психолог. Ми працюємо з внутрішньо переміщеними особами; з жінками з інвалідністю; жінками-піклувальницями за ветеранами, які втратили кінцівки; жінками з родин військовослужбовців, які знаходяться в полоні, вбиті або зниклі безвісти. А також із соціальними працівницями, волонтерками, вчительками, психологинями та медикинями.

Зверніть увагу, що всі зображення, розміщені на цьому веб-сайті, призначені лише для ілюстративних цілей. Особи, зображені на цих фотографіях, надали свою згоду на використання своїх зображень. Однак, якщо ви вважаєте яке-небудь зображення образливим або вважаєте, що ваше зображення було використано без згоди, будь ласка, негайно зв'яжіться з нами, і ми оперативно вирішимо це питання. Крім того, відтворення або розповсюдження цих зображень без попередньої письмової згоди від ТИШІ заборонено.

read more