TYSHA

[тиша]

ЕМОЦІЙНЕ ВИГОРЯННЯ НА РОБОТІ: ЯК ВИЗНАЧИТИ ТА ПОВЕРНУТИ БАЖАННЯ ПРАЦЮВАТИ?

Немає сил виконати найпростіше завдання. Задачі, які раніше ви робили на раз-два, тепер забирають багато часу, а їх завершення не приносить задоволення. Знайомі симптоми? Так, у тому числі, у людей проявляється вигоряння. Що це за феномен, як зрозуміти, що ви вигоріли, та що з цим робити – розповідає психологиня безоплатних груп підтримки «тихі зустрічі» від ГО «ТИША» Катерина Соломянова-Кирильчук.

Джерело фото: особистий архів Катерини

Робота займає щонайменше третину часу нашого життя. І якщо ця третина робить нас нещасними, то і решту часу ми будемо пригніченими. Згідно з дослідженням Інституту Гелапа 2021 року, 74% опитаних час від часу відчувають емоційне вигоряння на роботі. І це впливає не лише на окремих «вигорівших» людей, а й на компанію та економіку загалом. Бо такі працівники частіше хворіють, повільніше виконують задачі і врешті звільняються.

За даними британського фонду Mental Health UK частіше вигоряють люди в віці до 34 років. І більш вразливими до стресу і тиску на роботі є жінки. Також саме жінки більше потерпають від виконання неоплачуваної роботи. Чоловіки ж краще за жінок усвідомлюють важливість піклування про себе і необхідність відпустки в разі вигоряння. Але на відміну від чоловіків, жінки краще усвідомлюють важливість соціальної підтримки.

Не дивно, що в 2019 році ВООЗ офіційно включило синдром емоційного вигоряння в міжнародний класифікатор хвороб (МКХ) як фактор, що впливає на стан здоров’я.

Джерело фото: @henrikylm

Отже, які є ознаки вигоряння (згідно з МКХ):

  • відчуття виснаження і знемоги;
  • зростання відстороненості від роботи, негативне чи цинічне ставлення до неї;
  • відчуття неефективності і нестачі досягнень.

А ще додайте сюди уникання виконання начебто і важливих завдань. Або коли ви регулярно відкладаєте, затягуєте, зриваєте терміни. Або відчуваєте тривожність через нові задачі і спілкування з людьми. Коли ви постійно втомлені та сприймаєте навіть нейтральні коментарі як особисту образу, – все це може також сигналізувати про вигоряння. Але воно не трапляється зненацька!

Найпідступнішою є перша стадія вигоряння, так званий «Медовий місяць», коли у вас багато енергії, планів, хочеться робити ще більше, встигати ще краще. Це поступово затягує в перепрацювання, з’являються перші ознаки стресу, - пояснює психологиня «ТИШІ» Катерина Соломянова-Кирильчук. – На цьому етапі здається, що треба докладати більше зусиль - і все мине. Але ні, не мине. Бо потім стрес стає хронічним, і людина потрапляє у вирву виснаження: відкидає різні «неважливі» активності (спорт, відпочинок, походи в кіно чи театр) у сподіванні, що це вивільнить час і енергію, щоб працювати більше. Насправді ж людина відмовляється від активностей, які давали їй ресурс і енергію діяти. І відкидаючи їх, ми тільки зменшуємо рівень енергії і пришвидшуємо настання вигоряння і серйозних наслідків.

Оскільки вигоряння пов'язане з роботою, віддалення від стресору має знижувати його прояви. Отже, коли ви йдете на вихідні, має ставати легше. Якщо ж за вихідні стан не покращується, або одразу з понеділка починають проявлятись ознаки — значить ви вже як мінімум на третій стадії. Але першим дзвоником є, як не дивно, підсилення робочої активності і понаднормова праця.

Якщо вчасно не відреагувати на ознаки вигоряння, воно може призвести до депресії, тривожного та інших ментальних розладів. Тому варто займатися профілактикою: втримуватися від перепрацювання, вчасно і пасивно відпочивати, забезпечити собі повноцінний сон, харчування і не нехтувати фізичною активністю. Доречно буде відвідувати групи психологічної підтримки чи самотужки ввести в своє життя психологічну гігієну.

Зараз, коли питання вигоряння вийшло на загал, багато організацій почали проводити тренінги з профілактики цього феномену для співробітників. Якщо в вашій компанії такої практики немає, ви можете зібрати колег та заповнити заявку на участь у фасилітованих групах підтримки «тихі зустрічі» від ГО «ТИША» для організацій, які пройдуть у Полтаві, Харкові та Дніпрі. Зберіть ваших колег та зареєструйтеся на участь у групі за посиланням: https://tally.so/r/3yvXMx

На цих групах, в тому числі, піднімається тема емоційного вигоряння.

Якщо ознаки вигоряння вже очевидні, прислухайтеся до цих порад від Катерини Соломянової-Кирильчук:

  • Сходіть у відпустку або продумайте варіанти щоденного відпочинку, як-от: час на самоті, контакт з природою чи тваринами, повільні сніданки/обіди/вечері;
  • Працюйте з психологом особисто або в групі. Це буде суттєвою допомогою на будь-якому етапі;
  • Якщо ще залишаються сили – делегуйте і організовуйте робочі процеси так, щоб зменшити психологічне навантаження;
  • Вибудовуйте соціальні зв’язки з колегами чи друзями, які можуть вас зрозуміти і підтримати;
  • На рівні компанії впроваджуйте заходи з психологічного добробуту, чітко формулюйте завдання і регулярно підсвічуйте сильні сторони співробітників. Тут у нагоді стануть групи підтримки «тихі зустрічі» для організацій.

Відновлення від вигоряння може займати від кількох місяців до року і більше.

Бажаємо вам горіти життям, але не вигоряти!

Групи підтримки «тихі зустрічі» для організацій реалізуються ГО «ТИША» завдяки фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

Зверніть увагу, що всі зображення, розміщені на цьому веб-сайті, призначені лише для ілюстративних цілей. Особи, зображені на цих фотографіях, надали свою згоду на використання своїх зображень. Однак, якщо ви вважаєте яке-небудь зображення образливим або вважаєте, що ваше зображення було використано без згоди, будь ласка, негайно зв'яжіться з нами, і ми оперативно вирішимо це питання. Крім того, відтворення або розповсюдження цих зображень без попередньої письмової згоди від ТИШІ заборонено.

read more