TYSHA

[тиша]

З ЧОГО СКЛАДАЄТЬСЯ ЩАСТЯ ТА ДЕ ЙОГО ШУКАТИ? КОРИСНІ ПОРАДИ ВІД ПСИХОЛОГИНІ

Коли ви востаннє були щасливими? Ловили себе на думці, що зараз вам дуже-дуже-дуже добре і хочеться посміхатися просто так? Що викликало це відчуття: можливо, гарний світанок або перше слово вашої дитини? Відчувати щастя і помічати ці моменти – дуже важливо. Бо це – той самий ресурс, наше паливо, яке допомагає рухатися вперед. Тому однією з тем семінарів для жінок зі спільноти «тихих зустрічей» від ГО «ТИША» стала тема щастя. Про нього сьогодні і поговоримо.

Джерело фото: особистий архів Вікторії

Почнемо з того, як ми розуміємо слово «щастя». Що це? Спонтанна емоція? Реакція на подію або загальний стан, коли задоволений своїм життям? Чи щастя – це відсутність нещастя? Всі ці варіанти частково вірні, але конкретної й рівнозначної відповіді для всіх людей світу не існує. Чому так виходить? Бо щастя – це комплексне поняття, яке залежить від нашої інтерпретації.

Щастя – це психічний стан, коли ми відчуваємо прилив гормонів, коли нейронні шляхи в нашому мозку збуджуються – і ми усвідомлюємо себе щасливою людиною у цей конкретний момент часу. Щиро раджу закріпити фокус на слові «усвідомлюємо», адже тільки ми можемо зрозуміти, що для нас щастя, а що ні. Виходить, що щастя залежить від того, як ми оцінюємо ситуацію. І щоб стати стати суб’єктивно щасливішими, треба працювати саме над цим, – говорить психологиня ГО «ТИША» Вікторія Чернова.

Свого часу іранський психіатр, який заснував позитивну психотерапію, Носсрат Пезешкіан, запропонував варіант структури щастя. Він вважав, що це почуття можна розкласти на три елементи: задоволення, задоволеність та цілі. Розберемо кожен із них.

Джерело фото: @rawpixel

Задоволеність

Це коли ми досягаємо певної цілі і щасливі від того, що досягли її. Ми довго йшли до мети – і ось ми тут. Вершина успіху. Тріумф у конкретному моменті.

Але ця задоволеність швидко зникає. Від думок на кшталт «можна було б краще», «а що далі?» або від неможливості розділити з кимось успіх з’являється пригнічення та навіть розчарування, – говорить психологиня груп підтримки «тихі зустрічі» Вікторія Чернова. – Тому перше, що ми можемо зробити, щоб стати щасливішими – **фіксувати свій успіх. **Укріплювати його максимально: хвалитися близьким, розповідати, як долали перешкоди. Важливо, щоб люди щиро цікавилися не тільки вашою перемогою, а й шляхом до неї та моментом після. «А що ти відчула в моменті? А як у тебе це вийшло? А яким ти бачиш подальший крок? Поділися своїми враженнями від процесу та результату, що тобі сподобалось найбільше?». Такі питання дозволяють усвідомити задоволеність та зафіксувати її у пам'яті не як один окремий момент, а цілу історію, до якої буде легше повертатись у спогадах. Ці питання та подібні можна використовувати і для внутрішньої рефлексії. Головне – фіксувати успіх та відганяти думки, що знецінюють результат.

Задоволення

Воно теж може викликати щастя. Наприклад, коли ви вперше спробували неймовірний десерт і навіть закрили очі, щоб ніщо не відволікало вас від смаку. Або коли вперше отримали підвищену зарплатню, або коли вас похвалив хтось, хто має для вас великий авторитет. Але, на жаль, з часом ми звикаємо до будь-яких благ, вони стають буденністю, втрачають ціну і значущість. І ми перестаємо бути щасливими, адже сприймаємо це як норму. Від цього з часом навіть можемо почувати себе пригніченими.

Зверніть увагу, як змінилось наше відчуття задоволення з початком повномасштабного вторгнення, - говорить психологиня Вікторія Чернова. – Як багато речей та подій, які колись були нормою, почали нас радувати? Поясню на власному прикладі. Коли я виїхала з тимчасово окупованої території, зайшла в магазин і побачила там багато різних видів хліба на полицях, то розплакалася від щастя. Таких історій багато, у кожного з нас – своя, унікальна. Позитивна психологія радить: починайте бачити те, що маєте. Поновлюйте цінність дрібниць у вашому житті. Тут допоміжними стають техніки майндфулнес та підвищення рівня усвідомленості.

Ціль

Це дуже важливий компонент щастя. У кожного з нас має бути сенс життя та визначений шлях, яким йдемо. Розуміючи напрямок руху, що є важливим для нас, легше йти, досягати маленьких та великих успіхів та радіти їм.

Тому раджу вам звернути увагу всередину себе та відповісти на питання «Що для мене є цінністю? Що допомагає мені рухатися далі? Якою людиною я хочу бути?». Це допоможе знайти свій шлях або повернутися на нього, якщо життєві обставини змусили вас звернути.

Джерело фото: @rawpixel

Як шукати щастя?

Пошук щастя – це довгий процес, в основі якого – самопізнання. Але перші кроки в напрямку щастя ви можете зробити для себе вже зараз:

· розбивайте свої бажання та цілі на невеликі кроки та святкуйте кожен зі своїх здобутків;

· надайте цінність тому, що вже маєте;

· фіксуйте та розділяйте свої перемоги;

· і, за можливості, змінюйте ті обставини, які роблять вас нещасливими, у цьому може знадобитися допомога фахівців та фахівчинь, тому не бійтеся шукати підтримки.

Про проєкт:

Проєкт «тихі зустрічі» громадської організації «ТИША» від німецького благодійного фонду OneUkraine gGmbH – це безкоштовні фасилітовані офлайн-групи підтримки для жінок будь-якого віку, статусу чи віросповідання. Це розробка операційної команди і професіоналів у сфері психології, яка поєднує в собі новітні методи психологічної підтримки та спільнототворення. Програма «тихих зустрічей» складається з шести занять, які модерує фасилітатор-психолог. «Нетихі зустрічі» – це програма підтримки для випускниць «тихих зустрічей».

Зверніть увагу, що всі зображення, розміщені на цьому веб-сайті, призначені лише для ілюстративних цілей. Особи, зображені на цих фотографіях, надали свою згоду на використання своїх зображень. Однак, якщо ви вважаєте яке-небудь зображення образливим або вважаєте, що ваше зображення було використано без згоди, будь ласка, негайно зв'яжіться з нами, і ми оперативно вирішимо це питання. Крім того, відтворення або розповсюдження цих зображень без попередньої письмової згоди від ТИШІ заборонено.

read more