TYSHA

[тиша]

СПІЛЬНИЙ ПОХІД І «НАРОДЖЕННЯ» НОВИХ ГО: ЯК ПРОЙШЛА ПЕРША МАЙСТЕРНЯ З РОЗВИТКУ НАВИЧОК ПСИХІЧНОЇ СТІЙКОСТІ

26 жінок зі всієї України зібралися в Карпатах, щоб навчитися навчати – пройти перший 6-денний курс для тренерок від ГО Sane Ukraine при підтримці ГО «ТИША» та OneUkraine та за технічної підтримки ООН Жінки в Україні, та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва. Розповідаємо, як це відбувалося!

Щодня наша нервова система витримує сотні атак: крім реальних ракет, на нас «нападають» погані новини, звук сирени, проблеми на роботі, хвилювання за близьких. Щоб витримувати це все, психіці потрібна потужна броня. І вона закладена в кожного з нас природою. Але наша задача – ущільнювати її, робити міцнішою. Щоб ще стабільніше стояти на ногах, коли нас атакують стреси. Ця броня називається резильєнтністю. А нарощувати її вчили на Майстерні для тренерок з розвитку навичок психічної стійкості. Після закінчення навчання 26 учасниць з п’яти областей повернуться у свої громади на Харківщині, Запоріжчині, Сумщині, Дніпропетровщині та Львівщині, щоб далі передавати знання про резильєнтність.

Джерело фото: майстерня для тренерок, червень 2024

– Вчитися до нас приїхали жінки, які працюють керівницями медичних закладів та ГО, викладачками в медичних вишах, соціальними педагогинями, психологинями з інклюзіі... Список довгий. Але всіх поєднує бажання допомагати! – говорить тренерка «Майстерні», співзасновниця ГО Sane Ukraine Катерина Тімакіна. – Частина учасниць мала значний тренерський досвід, проте не мала психологічної підготовки, а інші, навпаки, мали досвід роботи психологом, але не працювали з аудиторіями. І ми змогли дати потрібні знання і першим, і другим.

За словами тренерок «Майстерні», найскладнішим було навчити учасниць регулювувати свій стан, бо, здебільшого, ці жінки перебувають в тривалому стресі 2+ роки. Тому акцент робили на практиках саморегуляції для відновлення ресурсу. Все, аби надихнути до самодопомоги та подальшого заглиблення в тему турботи про себе та близьких. А ще багато говорили про те, як важливо зараз щодня турбуватися про свій стан, щоб бути стійким для себе, громади і суспільства.

А знання ми закріпили походом у гори! Бо фізична активність дозволяє мозку відкрити так зване «вікно толерантності», щоб той міг краще обробити і запам’ятати отриману інформацію. А ще гори гуртують і розслабляють. На вершині ми практикували вивчені техніки саморегуляції, звучали і багато розмовляли.

Джерело фото: майстерня для тренерок, червень 2024

Нові знайомства та години розмов дали перші результати: учасниці «Майстерні» об'єдналися і вже планують заснувати нові громадські організації, які допомагатимуть українцям долати наслідки війни. А більше 60-ти підготовлених тренерок після закінчення «Майстерні» повернуться в громади, щоб провести більше 400 тренінгів з психологічної стійкості та першої психологічної допомоги.

Учасниця проєкту Анна з Запоріжжя про майстерню: https://youtu.be/rwwT3mlTQqQ

Джерело фото: майстерня для тренерок, червень 2024

Про проєкт:

Майстерня для тренерок з розвитку навичок психічної стійкості – це місце сили, знань та підтримки, де на шість днів в червні або в липні зустрінуться до 60 активних провідниць змін з різних куточків України та тренерки, що мають значний досвід з фасилітації, тренінгів, психосоціальної та психотерапевтичної роботи з різними категоріями населення, для розвитку, навчання, нових знайомств та побудови сильних громад у майбутньому.

Довідка:

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок у процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудови міцного миру. Починаючи з 2016 року, WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 1000 місцевих жіночих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 41 країні світу, які постраждали від кризи.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

Зверніть увагу, що всі зображення, розміщені на цьому веб-сайті, призначені лише для ілюстративних цілей. Особи, зображені на цих фотографіях, надали свою згоду на використання своїх зображень. Однак, якщо ви вважаєте яке-небудь зображення образливим або вважаєте, що ваше зображення було використано без згоди, будь ласка, негайно зв'яжіться з нами, і ми оперативно вирішимо це питання. Крім того, відтворення або розповсюдження цих зображень без попередньої письмової згоди від ТИШІ заборонено.

читати ще