TYSHA

[тиша]

ПРОЄКТ «ТИХІ ЗУСТРІЧІ» ВІД ФОНДУ ONEUKRAINE РОЗПОЧАВ СПІВПРАЦЮ З ООН ЖІНКИ В УКРАЇНІ ТА З ЖІНОЧИМ ФОНДОМ МИРУ ТА ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ООН (WPHF)

Завдяки спільній з ООН Жінки в Україні та Жіночим фондом миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) роботі тисячі українських жінок зможуть стати учасницями фасилітованих офлайн-груп підтримки в трьох містах України – Запоріжжі, Львові та Харкові.

Вже півтора року громадська організація «ТИША» від німецького благодійного фонду OneUkraine gGmbH допомагає українським жінкам протистояти стресу воєнних реалій. Ми створили унікальні групи психосоціальної підтримки, які назвали «тихими зустрічами». На них жінки під керівництвом фасилітаторок – досвідчених психологинь, – та в комфортній обстановці проговорюють власні болі та тривоги, знаходять опору, підтримку та нове коло спілкування. Та головне – «тихі зустрічі» дають українкам необхідні знання та навички, щоб самостійно справлятися зі стресом у майбутньому. І ми раді повідомити, що ГО «Тиша» від німецького благодійного фонду OneUkraine gGmbH розпочала роботу з Жіночим фондом миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

– Ми створили ефективний механізм підтримки жінок у важкі часи. «Тихі зустрічі» працюють: згідно з відгуками учасниць, які проходили програму за останні півтори року, 50% жінок почали краще спати. А для 71% досвід «тихих зустрічей» взагалі став першим з отримання психологічної допомоги. Першим і успішним, – говорить директорка фонду OneUkraine gGmbH Юлія Карнась. – Наша взаємодія обов’язково підвищить ефективність «Тиші» у досягненні цілей стосовно прав та добробуту жінок в українському суспільстві.

Джерело фото: тихі зустрічі, м. Запоріжжя, лютий 2024

За час роботи «Тиша» масштабувала «тихі зустрічі» з Запоріжжя на інші українські міста – Львів, Харків, Миколаїв, Кривий Ріг. Ми працюємо там, де найгучніше чутно вибухи, там, куди переїхало з окупованих чи прифронтових міст найбільше вимушено переселених осіб. З тими, хто потребує підтримки.

– Завдяки співпраці з WPHF та ООН Жінки в Україні ми зможемо проводити ще більше «тихих зустрічей» і допомогти більше, ніж 1000 жінкам. Ми вже збираємо групи для перших з 300 запланованих у співпраці зустрічей, – говорить директорка ГО «ТИША» Ганна Колесніченко. – Повномасштабна війна щодня кидає нам нові виклики. І щоб пройти через них, ми маємо навчитися резильєнтності та самоефективності. «ТИША» обʼєднує жінок різного віку, статусу, життєвих обставин та релігійних конфесій. Ми допомагаємо проживати страшну реальність не на самоті, а серед жінок зі схожими історіями. І вчимо самостійно знижувати рівень тривожності, справлятися з різними викликами, адаптуватися до нових реалій та будувати життя в умовах невизначеності.

Довідка:

WPHF надає термінове фінансування місцевим жіночим організаціям громадянського суспільства (ОГС) в Україні. За технічної підтримки структури ООН Жінки WPHF фінансує жіночі організації та очолювані жінками ОГС для підтримки їх важливої діяльності на передовій, надання термінової гуманітарної допомоги жінкам-біженкам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також для захисту жінок та дівчат від сексуального та гендерно зумовленого насильства.

Про проєкт:

Проєкт «тихі зустрічі» громадської організації «Тиша» від німецького благодійного фонду OneUkraine gGmbH – це безкоштовні фасилітовані офлайн-групи підтримки для жінок будь-якого віку, статусу чи віросповідання. Це розробка операційної команди і професіоналів у сфері психології, яка поєднує в собі новітні методи психологічної підтримки та спільнотворення. Програма «тихих зустрічей» складається з шести занять, які модерує фасилітатор-психолог. Ми працюємо з внутрішньо переміщеними особами; з жінками з інвалідністю; жінками-піклувальницями за ветеранами, які втратили кінцівки; жінками з родин військовослужбоців, які знаходяться в полоні, вбиті або зниклі безвісти. А також з соціальними працівницями, волонтерками, вчительками, психологинями та медикинями.

Зверніть увагу, що всі зображення, розміщені на цьому веб-сайті, призначені лише для ілюстративних цілей. Особи, зображені на цих фотографіях, надали свою згоду на використання своїх зображень. Однак, якщо ви вважаєте яке-небудь зображення образливим або вважаєте, що ваше зображення було використано без згоди, будь ласка, негайно зв'яжіться з нами, і ми оперативно вирішимо це питання. Крім того, відтворення або розповсюдження цих зображень без попередньої письмової згоди від ТИШІ заборонено.

читати ще