TYSHA

[тиша]

«ТЕПЕР Я ТОЧНО ЗНАЮ, ЩО НОРМАЛЬНА». ЯК КОМПЛЕКСНА ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ТА «ТИХІ ЗУСТРІЧІ» ЗМІНЮЮТЬ ЖИТТЯ ЖІНОК

Громадська організація «ТИША» (OneUkraine) та ком’юніті-центр «Опліч ХАБ» за фінансової підтримки Mukwege Foundation реалізували проєкт, спрямований на підтримку жінок у Запоріжжі та Запорізькій області.

В рамках даного проєкту «ТИША» та «Опліч ХАБ» об’єднали свої зусилля та стали надійним джерелом психологічної допомоги, підтримки та психоедукації для жінок, які постраждали від наслідків війни.

Громадська організація «ТИША» за фінансової підтримки Mukwege Foundation провела в Запоріжжі сім хвиль безоплатних офлайн-груп підтримки. Результати 6-тижневої роботи кожної з груп справді вражають.

«Опліч ХАБ», окрім участі в проведенні тренінгів, створив для жінок простір з різноманітними активностями, які стали ресурсом стійкості для учасниць.

Важко переоцінити значення психологічної допомоги населенню під час війни. Її потребують усі: цивільні і військові, дорослі й діти, ті, хто отримав психологічні травми, напряму пов’язані з воєнними діями, і ті, хто травмувався опосередковано. Однією з проблем, яка була актуальна в Україні і до війни, а зараз стає все більш масштабною, є гендерно зумовлене та домашнє насильство (ГЗН). З початком вторгнення до неї додалася проблема сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Вже у 2022 році кількість тематичних запитів щодо насильства в Україні стала вдвічі більшою.

– Тема насильства дуже стигматизована, про неї говорять (якщо говорять) тихо, майже пошепки. Тож в рамках проєкту ми пробували різні підходи: від інформаційних зустрічей, великих івентів до закритих 6-тижневих груп максимум на 8 жінок. У рамках партнерства ми провели сім хвиль офлайн-потоків таких груп підтримки «тихі зустрічі», кожна з яких тривала шість тижнів, - розповідає директорка ГО «ТИША» Ганна Колесніченко. – Всього ми охопили 48 учасниць, а дві з груп проводилися виключно для жінок із сімей військовослужбовців, дев’ять з яких втратили протягом двох останніх років на війни чоловіків чи синів. Наша основна мета – надати жінкам навички пройти крізь важкі часи, підтримки себе та вміти казати «ні» в критичних ситуаціях. І завдяки підтримці Фонду Муквеге ми змогли це зробити для жінок Запоріжжя протягом останніх місяців.

Досвідчені психологині «Опліч ХАБу» надали безкоштовні індивідуальні психологічні консультації понад 100 жінкам, які постраждали від насильства.

Комплексність психологічної допомоги є одним із її ключових принципів. Тому фахівчині ком’юніті-центру також провели для жінок 12 сеансів групової арттерапії, 16 занять з йоги та оздоровчого фітнесу, а також створили групу психосоціальної підтримки, де жінки мали змогу поділитися своїм досвідом та отримати необхідну підтримку від інших учасниць.

Також за час співпраці ГО «ТИША» провела дві інформаційні сесії-воркшопи для жінок, які раніше брали участь у групах підтримки з теми захисту кордонів, 3 зустрічі-воркшопи для жінок з Ради Адвокатів Запорізької Області, велику зустріч для мам і дітей із родин військовослужбовців, арттерапевтичну зустріч для мам та їхніх дітей, охопивши додатково 33 родини з дітьми.

Психологи «тихих зустрічей» працювали з підвищенням психосоціальних навичок та обізнаністю жінок у Запоріжжі щодо гендерного насильства, а також надавали підтримку та розвивали стійкість дружин та матерів ветеранів та військовослужбовців.

Відгуки учасниць «тихих зустрічей» говорять самі за себе. Після груп підтримки у них покращився сон, вони почали приділяти собі більше часу, не боятися мріяти, ставити цілі і йти до них.

– Найголовніше, тепер я точно знаю, що я нормальна, – розповідає одна з учасниць. – Я стала більше прислухатися до себе, своїх бажань, у мене зменшилася тривожність. «Тихі зустрічі» – це мої позитивні зміни в житті.

– Зараз відбувається переосмислення багатьох аспектів мого життя, – говорить інша учасниця «тихих зустрічей». – Я звертаю увагу на свої відчуття та бажання, шукаю шляхи для досягнення бажаного. Ставлю себе на перше місце, а не на передостаннє, як завжди. Вчуся прислухатися до себе, заспокоювати себе в стресових ситуаціях.

Ми дякуємо Mukwege Foundation за фінансову підтримку, а Опліч ХАБ – за успішну спільну роботу. І нагадуємо, що проєкт «тихі зустрічі» громадської організації «ТИША» від німецького благодійного фонду OneUkraine gGmbH – це безкоштовні фасилітовані офлайн-групи підтримки для жінок будь-якого віку, статусу чи віросповідання. Це розробка операційної команди і професіоналів у сфері психології, яка поєднує в собі новітні методи психологічної підтримки та спільнототворення. Програма «тихих зустрічей» складається з шести занять, які модерує фасилітатор-психолог. Ми працюємо з внутрішньо переміщеними особами; з жінками з інвалідністю; жінками-піклувальницями за ветеранами, які втратили кінцівки; жінками з родин військовослужбовців, які знаходяться в полоні, вбиті або зниклі безвісти. А також із соціальними працівницями, волонтерками, вчительками, психологинями та медикинями. Більше інформації в нашому інстаграмі: https://www.instagram.com/tysha.groups/

читати ще